Entri kali ni simple je. Plain Sponge Cake dengan Fresh Cream. Kek ni sebenarnya kek eksperimen. Sebab tulah deko lebih-lebih kurang je, hihi.. Sambil-sambil nak menghabiskan stok fresh cream yang ada kita buatlah sponge cake ni. Eksperimen ni dibuat untuk rainbow sponge cake. Manalah tau kot ada yang berminat nak rainbow cake version kek span, kita cubalah buat guna resepi dari Facebook Daisy Sehebat Chef. Kalau nak resepi, klik sini. Resepi ni sebenarnya resepi kek gulung, tapi kalau nak buat kek span biasa yang tak bergulung boleh je
Resepi ni pada saya memang best, lembut dan moist. Guna agak banyak telur, sebanyak 7 biji untuk 1 resepi. Tapi puas hatilah kalau nak portion yang banyak terutamanya kalau nak buat rainbow cake. Malas nak pakai color, so kita buat plain jelah. Asyik makan kek butter dan kek coklat je, sekali-sekala pekena kek span dengan fresh cream layan jugak. Kalau tak pecaye, cubalah!
No comments:
Post a Comment